【媽媽兩難題】BB 不停喊,究竟應唔應該畀奶嘴佢食? - Parenting/Lifestyle - 2021-01-26
Menu
Pregnancy
Education
Health & Wellness
Inspiration
Parenting
Lifestyle
Parents’ Choices
Kiddie

【媽媽兩難題】BB 不停喊,究竟應唔應該畀奶嘴佢食?

26th January, 2021| In Parenting / Lifestyle

做媽媽每日都經歷好多兩難題,有時聽落好似好簡單嘅抉擇,但對媽媽嚟講,都係一場無比掙扎嘅內心交戰!

相信每個媽媽都試過呢個情況︰「明明餵好奶,換好尿片,體溫又正常,但 BB 都依然不停喊……四大長老或者工人姐姐可能會選擇畀奶嘴 BB。但你就好擔心 BB 一開始咗食奶嘴,就會開始依賴,以後一喊嘅時候,唔畀奶嘴就收唔到聲。」

「究竟 BB 喊,應唔應該畀個奶嘴 BB?」呢個「奶嘴兩難題」的確為難咗唔少媽媽。到底有咩更好嘅方法,既可以喺需要嘅時候安撫 BB,但又唔會令 BB 養成對奶嘴嘅依賴呢?


BB 都會 Panic,所以要食奶嘴?

初生 BB 迎接陌生嘅世界,對身邊嘅事物都非常敏感。任何周邊環境嘅改變,都可能令 BB 覺得唔舒適,令佢哋覺得不安。但係 BB 又未識講嘢,所以只能夠用扭計嚟表達佢哋嘅情緒。

呢個時候,一個奶嘴就可以幫到爸爸媽媽安撫 BB,因為吸吮動作會令身體產生一種叫膽囊收縮素 (Cholecystokinin,CCK) 嘅荷爾蒙,為 BB 帶嚟飽足、放鬆、昏昏欲睡嘅感覺,有效平伏 BB 煩躁焦慮嘅心情,分散因不安帶嚟嘅各種負面情緒。

除此之外,BB 吸吮奶嘴仲可以訓練「吸吮、吞咽、呼吸」三重步驟嘅協調,促進口腔嘅健康發展,仲可以預防 BB 養成「吮手指」嘅壞習慣。


BB 會唔會產生依賴呢?

雖然畀奶嘴有好處,但仍然有好多媽媽好掙扎……

可能驚四大長老、陪月姨姨或者工人姐姐之後會隨手就將安撫奶嘴塞畀 BB,而冇去搞清楚 BB 為咗咩而扭計,最後 BB 就養成一種「冇奶嘴、唔收聲」嘅習慣。

再加上用「傳統奶嘴」時,一般都會買條「奶嘴繩」掛喺身或者 BB 車上,方便使用。當 BB 成日見住個奶嘴,自然就會對奶嘴心掛掛,久而久之亦都可能會對奶嘴產生依賴,以後就更難戒。

但其實只要識得揀,一啲經特別設計嘅奶嘴就能夠釋除各位媽媽嘅困惑,安撫到 BB 不安嘅情緒,同時亦唔會令 BB 過分依賴。


Philips Avent Ultra Series 安撫奶嘴︰「免依賴」 使用新習慣! 

擁有超過 30 年嬰兒餵哺臨床經驗嘅 Philips Avent 明白媽媽嘅苦惱,以切合媽媽同 BB 嘅真正需要為前題,設計出全新「Ultra」系列奶嘴,特別改用收納盒,而非奶嘴蓋。奶嘴只會喺 BB 因情緒不穩時拎出嚟使用,當 BB 情緒穩定咗,唔再需要吮奶嘴嘅時候,媽媽可以將安撫奶嘴放返入盒,然後放喺 BB 視線範圍以外!當奶嘴唔再無時無刻出現喺 BB 視線範圍,就可以減少 BB 長期心掛掛想吮食嘅情況發生,長遠可以協助媽媽或者照顧者同 BB 一齊建立使用奶嘴嘅新習慣:需要時先食,需要時先畀。而且收納盒尺寸適中,放入媽媽袋入面都唔難搵,又可浸水沖洗,方便清潔。

窩心設計,從心出發


除咗用心為你同 BB 建立良好嘅奶嘴使用習慣之外,Philips Avent「Ultra Series」喺奶嘴設計上,亦同時兼具 3 大優點︰

第一、奶嘴特設 4 個加大透氣孔,令擋板同奶嘴之間有更好嘅空氣流動,BB 吸吮時仍然可以透氣舒適,保持皮膚乾爽。

第二、奶嘴採用不含雙酚 A (BPA) 及有安全認證物料,配上輕巧、圓滑邊緣嘅擋板設計,為 BB 帶嚟「零感」舒適度。

第三、採用絲質紋理,可以摺疊並且外型對稱嘅矽膠奶嘴,全面配合 BB 上腭、牙齒同牙床嘅發育。

「Ultra」系列有唔同尺寸同顏色設計,切合寶寶不同階段嘅需要。亦有夜光款式,方便夜晚使用,而且 BB 見到暗淡夜光亦可能更容易入睡。

了解BB+管理情緒

要避免 BB 對奶嘴過分依賴,除咗要改變奶嘴嘅使用習慣,Philips Avent 更希望協助爸媽去了解 BB 情緒起伏嘅真正原因。

其實媽媽可以喺 BB 嘅日常生活中,觀察佢哋嘅神情、動態同表徵,閱讀 BB 唔同情緒,慢慢分辨 BB 係因為肚仔餓、唔舒服、情緒不安定係其他原因而扭計。除咗可以增進媽媽同 BB 嘅感情,仲可以畀 BB 嘗試學習管理同適應自己各種不安嘅情緒,有助日後面對唔同成長階段所出現嘅各種狀況。

「Ultra Series」致力為各位爸爸媽媽解決「究竟 BB 喊,應唔應該畀個奶嘴 BB?」嘅兩難局面,借助用心嘅設計,幫爸媽或者照顧者同 BB 建立新嘅奶嘴使用習慣,同時鼓勵各位爸爸媽媽多啲用心觀察同了解 BB 嘅情緒變化,建立更親密嘅親子關係!

了解更多:http://bit.ly/3c7fRJH

一圖睇清:傳統奶嘴同 Philips Avent Ultra Series 嘅分別


Back

最新文章

認識 Lady Gaga 失而復得的法國鬥牛犬

Lady Gaga 的兩頭愛犬早前被人當街搶走,而當時正在遛狗的男士 Fischer  則中槍胸部受傷。事發後天后狗主發出重賞只求愛犬平安返家,而小狗最終也尋回。令 Lady Gaga...
3rd March, 2021 | In Inspiration

吸吮小手與吐舌 寶寶是餓還是飽?

每個媽媽都希望寶寶吃得飽,才能身體好!那怎麼樣才能知道寶寶吃飽了還是餓了,以及多久要再餵食下一餐呢?母乳餵食需要多久時間有人說,短時間的哺餵可以防止乳房疼痛跟龜裂,但...
3rd March, 2021 | In Pregnancy / Postnatal Care / 0-3 months / 3-6 months

【性別優勢】女性領導人更會解決問題?

美國財經雜誌《Forbes》在2020年4月份的報導標題寫下「防疫有成的國家,都是由女性所領導」,如德國、新西蘭、挪威、芬蘭、丹麥、等地方的領導人都是女性,女性領導人...
3rd March, 2021 | In Inspiration

【校園設計】日本幼稚園環狀屋頂融入自然 小孩不限界限學習

有沒有想過校園設計對小朋友的影響甚大?著名建築師 Takaharu Tezuka 在  TED Talks 上分享了日本一所注重自然的創新幼稚園,告訴我們如何以建築改變教育、改變小孩...
2nd March, 2021 | In Inspiration / Education

貓奴注意!孕期要遠離貓砂

為了母子健康,孕媽會更重視家居整潔,不過孕期不是所有家務都適合做,有5個事項應該要避免,以免對自己以及肚中胎兒不利。1.不要搬運重物懷孕時由於荷爾蒙的改變,孕婦的結締組織跟韌帶會鬆弛...
2nd March, 2021 | In Pregnancy / Prenatal Care

個性化學習提升自信 香港諾德安達國際學校

每個小朋友都是獨立的個體,各有不同的興趣、天賦和學習需要。香港諾德安達國際學校 Nord Anglia International School Hong Kong(...
2nd March, 2021 | In Education / Admission Info

孩子命名小心違規 叫 Chanel 和 Tom 為什麼不行?

孩子出生後,除了好好照顧 BB 的日常,父母還有一個重要任務,就是為他改個好名。為 BB 改名時要注意避開哪些陷阱?香港及外國有什麼命名規例?保護孩子免受嘲笑公眾人物的名字可以引起牽然大波...
1st March, 2021 | In Pregnancy / Postnatal Care / 0-3 months

開始加固 3 種方法找出過敏食物

寶寶開始吃副食品了,怎麼知道哪些食物會造成過敏?5 種方法找出過敏源。食物過敏是什麼「食物過敏」是免疫系統受到刺激,身體所產生的反應,比如:皮膚紅疹、腹瀉、呼吸道腫脹...
1st March, 2021 | In Pregnancy / Postnatal Care / 6-12 months / 3-6 months

【線上校園導覽】3 月 2 日 香港美國學校 American School Hong Kong

Champimom 一直努力搜集本港學校的線上校園導覽、招生資訊及活動,爸媽們即使在家也能掌握子女選校、入學的重要日子。今次我們會介紹香港美國學校 American School Hong...
1st March, 2021 | In Education / Open Day

金球獎電影中的生產與死產! 在家分娩要注意什麼?

不是恐怖片!有一類電影劇情會令孕婦和媽媽們看到咬牙切齒兼冒汗,就是目擊產婦生產及嬰兒出生後死亡的全過程。今屆金球獎其中一部候選電影 Pieces of a Woman...
28th February, 2021 | In Pregnancy / Prenatal Care / Lifestyle